Bio

Ondernemersportret Rob Kater | Rob Kater Photography (Door Petra Steffens)

‘Wat ik zelf als mooi ervaar, dat wil ik communiceren.’
De magie van fotografie ontdekt Rob Kater als hij zijn compact camera verruilt voor een spiegelreflexcamera. ‘Met deze camera waren hele andere dingen mogelijk dan ik gewend was.’ Rob is meer dan geboeid en start met experimenteren. Met veel fotograferen, 1-op-1 lessen bij een fotograaf en een aantal fotocursussen in groepsverband ontwikkelt hij zijn eigen smaak. ‘Fotografie kent allerlei regels, maar je aan die regels houden betekent niet per definitie een mooie foto. Wat ik zelf als mooi ervaar, dát wil ik communiceren.’ Met Rob Kater Photography maakt Rob interieurfoto’s, architectuurfoto’s en portretten voor opdrachtgevers.

Na de Hogeschool voor de Kunsten start Rob in het meubelontwerp. ‘Het is fantastisch om meubels te maken, maar ik verkocht te weinig. Destijds ontbrak een goed podium zoals tegenwoordig, om meubels te etaleren en aan de man te brengen.’ Als tekenaar rolt Rob het interieurontwerp-vak in en pakt al gauw hele projecten aan. Vijftien jaar ervaring in meubel- en interieurontwerp neemt hij dan ook mee in zijn werk als fotograaf. ‘Interieurontwerp is een schitterend vak. Trajecten duren echter lang en beperkingen in de uitvoer zijn eerder regel dan uitzondering. Eén op de tien ontwerpen werd precies zoals ik het bedoelde.’ In het vak van fotografie gaat dat heel anders. ‘Opdrachten zijn overzichtelijk en hebben een korter tijdsbestek. De vreugde is elke keer groot; iedere foto maak ik zoals ik dat wil, uiteraard in nauwe samenwerking met opdrachtgever. Dat geeft veel voldoening!’

In zijn vrije tijd fotografeert Rob graag bijzondere auto’s en reist hij regelmatig af naar Frankrijk of België, op zoek naar verlaten gebouwen. ‘Het fotograferen van verlaten gebouwen is gevaarlijk en fascinerend tegelijk. Ik tref regelmatig taferelen aan waarbij het lijkt alsof bewoners de boel zo hebben achter gelaten. De vergankelijkheid van materialen is er goed zichtbaar, dit levert unieke beelden op.’ Opdrachtgevers waarderen zijn beelden vanwege de sfeer die ze uitstralen. ‘Ik probeer alles zo natuurlijk mogelijk weer te geven. Vooral bij interieurfotografie is dat belangrijk. Mijn foto’s zijn uniek, anderen mogen ze nooit bewerken.’ Rob’s geheim? Rustig de tijd nemen voor een mooie compositie, goed kijken en spelen met licht. ‘Mezelf in een creatieve staat brengen onder niet altijd ideale omstandigheden is mijn uitdaging als fotograaf. Fotografie is een boeiend vak. Jezelf blijven ontwikkelen is constant mogelijk, dit is nodig om op een hoog niveau te presteren.

 


 

_MG_6010sq800